SALGIN HASTALIK ÖNLEMLERİ

SALGIN HASTALIK ÖNLEMLERİ

25.09.2023 43

SALGIN HASTALIK DÖNEMLERİNDE ALINACAK ÖNLEMLER

 

           Salgın hastalık döneminde alınacak tedbirlerin başında okullarımızda fiziksel mesafenin korunması konusu önem arz etmektedir. Bu dönemde alınacak tedbirlerin , aynı zamanda ülkenizin Sağlık Bakanlığı ve/veya yerel sağlık kurumları ve yetkilileri tarafından belirlenen protokollere de uygun olması gerekir. Tavsiye edilen önlemler arasında aşağıdakiler bulunmaktadır:

·       Okulda bulunan herkesin arasında en az 1 metre mesafe olmasını sağlamak.

·       Sıralar arası mesafeyi arttırmak.(sıraların arasında en az 1 metre olmalıdır), teneffüsleri/araları ve öğle aralarını birbiriyle çakışmayacak şekilde düzenleyin. (Bunu yapmak zorsa, öğrencilerin öğle yemeklerini sıralarında yemesi bir alternatif olabilir.)

·       Okul ve okul sonrası aktiviteler için sınıfların bir araya getirilmesine kısıtlama getirmek. Örneğin, bir sınıftaki öğrenciler tüm gün boyunca aynı sınıfta kalırken, öğretmenler sınıflar arasında hareket edebilir. Sınıflar, varsa farklı girişler kullanabilir. Binaya/sınıfa giriş ve çıkışlar konusunda, sınıflar sıraya konabilir.  

·       Giriş ve çıkış saatlerinin çeşitlendirilmesi için, okul günlerini birbiriyle çakışmayacak şekilde düzenlemek. Tüm öğrenci ve öğretmenleri aynı anda bir araya getirmekten kaçınmak. 

·       Mümkünse, sınıf başına (alanın mevut olduğu hallerde) daha az öğrenci olması için öğretmenlerin sayısını arttırmak.

·       Okul ve ana sınıfı çıkış saatlerinde gelen kişileri kalabalık oluşturmamaları konusunda uyarmak. Mümkünse, öğrencilerin okuldan yaşlı aile fertleri tarafından alınmasını önlemek.(örneğin büyükbaba). Herhangi bir zamanda çocuklar tarafından büyük kalabalıklar oluşturulmasını önlemek için okuldan alma/okula bırakma saatlerini farklı olacak şekilde (yaş gruplarına göre) düzenlemek.

·       Giriş noktalarındaki sıralarda 1 metrelik mesafenin korunması için işaretler, yer işaretlemeleri, bant, bariyer ve diğer araçları kullanmak.

·       Beden eğitimi ve spor derslerinin nasıl yönetileceğini belirlemek.

·       Dersleri mümkünse açık havada yaptırmak  ya da sınıfları mümkün olduğunca sık havalandırmak.

·       Öğrencileri, okuldan ayrıldıktan sonra büyük gruplar halinde toplanıp sosyalleşmemeleri konusunda uyarmak.

·       El hijyeni ve kişisel bakım konusunda eğitici bilgiler vermek.

·       Velilerin salgın konusunda bilinçli davranması için iletişim araçlarıyla bilgilendirme yapmak.

·       Okulun düzenli olarak havalandırılıp, temizlik faaliyetlerinin yapılmasını sağlamak.